skeppskatt.blogg.se

Kattfakta, Genetik, Lagar, dräktighet, kattungar, veterinärvård, uppfostran, beteende m.m

ATT BLI AV MED ÖRONSKABB

Kategori: Allmänt, Inköp, Skaffa Katt

Ja, ni vet det svarta "kaffesumpliknande" smutset i många katters öron man ska titta efter när man köper katt! ;)
Det smittar lätt från katt till katt och även till hundar men INTE till oss människor, tack gode för det!
En del katter värkar inte besvärade av det alls medans andra skakar huvudet kraftigt eller kliar och river på öronen tills de har stora fula sår, som dessutom ofta blir infekterade tyvärr. Dessutom sitter balansen i öronen vilket kan påvärka balansinnet om katten störs av klåda i de trånga örongångarna.

Om man vill bli av med kattens öronskabb gäller det att i förstahand göra rent kattens öron ordentligt! Ofta är katten även lite svullen och det kan hjälpa att använda ett rengöringsmedel för öron exempel Revaxör som finns på apoteket. Var försiktig med toppsen så du inte petar in smutset i öronen utan gröper fram det lite åt gången och börjar utifrån och jobbar dig längre och längre in i örat.
Eftersom hörselgången från ytterdelen av örat till de känsliga delarna inne i örat avslutas med en rejäl böj ganska långt in i örat kan man peta in toppsen ganska långt i kattens öra, och det är viktigt att kan gör ordentligt rent för att slippa upprepa behandlingen i onödan!

Sedan finns det särskillda preparat för just öronskabb, ett något bortglömt husmorsknep är att droppa några droppar olivolja i örat dagligen och massera in och bara torka ur innan man droppar i det igen vilket dödar de nykläckta äggen, detta håller ofta håller öronen mycket fina och fria från skabb men det gäller att man upprepar det regelbundet i ca 1 månad.
Vissa veterinärer rekkomenderar att man droppar ca 4 droppar frontline vet (som är receptfritt på apotek) medans andra rekkomenderar medel som är receptbelagda för just öronskabb. Ofta räcker det att ringa en veterinär och be om ett recept över telefon.
 
Oavsett vilket medel du använder så Håll stadigt i katten och dra lite lätt i örat på katten för att öppna upp lite. Detta hindrar även katten från att skaka på huvudet. (det hjälper att vara 2 personer) Massera sedan utanpå och bakom örat för att få medlet att sprida sig ordentligt.

Igår hjälpte jag en tjejkompis att behandla hennes 2 kissekatter, en av dem är en hemlös katt jag vart med och räddat när den bara var en liten unge.
Hon bad iallafall om hjälp eftersom en av katterna kliat sönder sitt öra, såren ser fina ut då hon tvättat och mjukat upp dem bra och ser som tur är inte infekterade ut.
Jag gjorde rent, behandlade och satte på en krage så såren får läka.
 Nu avvaktar vi och så återkommer jag om några veckor när lilla Amazon förhoppningsvis har rena och fina öron!
Kommentera inlägget här: